התרשמות ממפגש גדוד 79 לציון 39 שנה למלחמת יום הכיפורים

עפר דרורי 16.10.2012 10:02
התרשמות ממפגש גדוד 79 לציון 39 שנה למלחמת יום הכיפורים


אתמול (15 באוקטובר 2012) התכנסו יוצאי גדוד 79 והמשפחות השכולות של מאה ועשרים חללי הגדוד לציון השנה ה 39 למלחמת יום הכיפורים. למפגש השנתי של גדוד 79 נוסף השנה פן נוסף והוא השקה רשמית של הספר "החווה הסינית" שכתב אילן כפיר.



אתמול (15 באוקטובר 2012) התכנסו יוצאי גדוד 79 והמשפחות השכולות של מאה ועשרים חללי הגדוד לציון השנה ה 39 למלחמת יום הכיפורים.

כמידי שנה נפתח המפגש בטקס זיכרון למאה ועשרים מלוחמי הגדוד שנפלו במלחמה. משך הזמן של הקראת רשימת השמות הארוכה תוך הצגת פני הנופלים על מסך גדול אפשרה במקצת להבין את היקף הנפגעים של הגדוד במלחמה. ואני שניסיתי להמחיש לעצמי את גודל האבדות שספג הגדוד חישבתי ומצאתי כי אם היו כלל חללי הגדוד מתקבצים באולם ביד לשריון בלטרון, באותו אולם שבו התכנסנו לכבודם ולזכרם, היו הם חללי הגדוד ממלאים כמעט את כל שבע השורות הראשונות של האולם.

"במשך כל השנים הללו ועד שנת 2000 בה הלכו הוריי לעולמם, שניהם באותו השבוע! פקדו הוריי פעמיים בשבוע את חלקת הקבר בה נטמנו שרידי גופתו של מוטי אחי. ישבו, נזכרו, בכו וטיפחו את החלקה כאילו הייתה זו גינתם הקטנה".  דברים מרגשים אלה הושמעו  לקהל ע"י רוני גבאי אחיו של מוטי גבאי ז"ל שנפל במסגרת גדוד 79 ליד מעוז "חזיון". עשרים ושבע שנים, פעמיים בשבוע עולים הורים לקברו של בנם, הניתן לתאר מצב זה ? ורוני שסיפר לנו כי הוא ממשיך דרכם של הוריו ופוקד את הקבר במקומם אחת לשבוע...

מפגש גדוד 79 לציון 39 שנה למלחמת יום הכיפורים

זאב פרל מ"פ ו' במלחמה נשא דברים לזכרו של מוני ניצני גיבור ישראל מג"ד 79 במלחמה שנפטר ב 6 באוקטובר 2012, ימים ספורים לפני הכנס. זאב העלה על נס את דמותו של מוני, את מעשי גבורתו במבצע קדש ובמלחמת יום הכיפורים ואת התלאות שעבר בחייו מהמלחמה ועד פטירתו והכל כתוצאה מהפציעה  הקשה שלו במלחמה.

 

למפגש השנתי של גדוד 79 נוסף השנה פן נוסף והוא השקה רשמית של הספר "החווה הסינית" שכתב אילן כפיר. הספר שמביא כמעט לראשונה את חלקם המכריע של לוחמי השריון מחטיבה 14 בכיבוש החווה הסינית וביצירת רצף קרקעי שאפשר את הצליחה ויצירת ראש הגשר ע"י צנחני חטיבת דני מט (מילואים) עושה צדק עם השריונאים כולל אלה של גדוד 79. דני מט, מח"ט חטיבת צנחני המילואים שצלחו את התעלה ודמות מופת של לוחם נועז עשרות בשנים לא חסך בשבחים לאמנון רשף מח"ט 14 במלחמה וללוחמי השריון בקרב הנורא ההוא בלילה ה 15 באוקטובר. דני מט אמר כי אלמלא לחימת חטיבה 14 לא היה ניתן לבצע את הצליחה וכי קרב הלילה היה מהקרבות הקשים ביותר של צה"ל מאז ומעולם אם לא הקשה שבהם.

מארגני הכנס ובראשם רמי מתן מגדוד  79 שהיה מ"פ ז' במלחמה ארגנו פאנל שכלל מפקדים מהגדוד ומהחטיבה אותו הנחה עמוס אטינגר שנילווה לכוחות החטיבה במלחמה.
מפגש גדוד 79 לציון 39 שנה למלחמת יום הכיפורים

האלוף במילואים ג'קי אבן, המג"ד הראשון של גדוד 79 סיפר על מורשתו של הגדוד ועל המורשת של לוחמיו. עוד סיפר ג'קי אבן על המנהיגות הקרבית שפותחה בגדוד והזכיר את ארבעת הספרים שנכתבו על המלחמה ע"י בוגרי הגדוד.

כבדו את האירוע בנוכחותם האלופים במילואים ג'קי אבן, אמנון רשף, דני מט, עמנואל סקל ומשה עברי סוקניק וגם שני אלופי צה"ל המשרתים במטה הכללי היום, האלוף גרשון הכהן והאלוף נעם תיבון. האלוף תיבון התייחס בדבריו למורשת הלחימה של הגדוד והחטיבה ועל הצורך ללמוד ממנה גם לימינו אנו במיוחד לאור העבודה שמלחמת יום הכיפורים הייתה  המלחמה האחרונה שבה לחם צה"ל תחת עוצמות אש אדירות כאלה ובקרבות קשים כאלה.

אילן כפיר התייחס לספרו וחתם את הדברים בקריאה לשני אלופי צה"ל להקמת וועדה משלימה לבחינת המלצות לצל"שים ועיטורים ללוחמים ממלחמת יום הכיפורים. רבים המקרים בהם לא הועברו לאחר המלחמה המלצות לצל"שים מסיבות שונות ושנת הארבעים היא הזדמנות כמעט אחרונה לתיקון העוול הגדול שנגרם ללוחמים במלחמה זו.

כמי שחוקר את נושא הצל"שים כבר מספר שנים אני מצטרף בלב שלם להמלצה זו ואף קראתי להקמתה של וועדה כזו לפני כשנה במאמר שהתפרסם בעיתון הצבא "מערכות".

הלוחמים של אז, צמאים להכרה על מעשי הגבורה שלהם. לא יקרה דבר לצה"ל אם יבחן באמצעות ועדה מסודרת המלצות חדשות ויאמץ את אותם המקרים הראויים לצל"ש או לעיטור. ההכרה והכבוד שחשובים כל כך ללוחמים תינתן וגם צה"ל יצא נשכר ממורשת הגבורה שלו שתורחב בעקבות וועדה שכזו.

האירוע הסתיים בשירת התקווה כיאה למעמד.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה

 הקמת האתר וניהולו ע"י עפר דרורי