דברי יונה סידרר אחותם של אשר ונפתלי סידרר שנפלו במלחמה
15.10.2018
דברים בכנס גדוד 79 שלחם במלחמת יום הכיפורים בסיני, בהתכנסות השנתית ביד לשריון, בלטרון, 15.10.2018
יונה סידרר sideryon@netvision.net.il
ערב טוב לאנשי גדוד 79, אורחים נכבדים, מנהלי וצוות אתר יד לשריון,
בערב זה ברצוני לספר לכם על אחיי, נפתלי ואשר סידרר, כשאני מציגה את הציור שציירתי. אשר, אשי, ונפתלי, תלי, היו בחורים צעירים, גבוהים, יפים, נבונים, שובבים ואהובים על סביבותיהם.
אשי, הצעיר מבינינו, היה קצין בשירות סדיר בגדוד 79. בגמר כיתה י"א השתתף במחנה קיץ לנוער שוחר מדע במרכז למחקר גרעיני בנחל שורק. בבית הספר התיכון כתב עבודה על גידול הירק ארטישוק ובקורס קצינים כתב על החברה הישראלית ועל הסיוע הישראלי במדינות אפריקה. היה צלם חובב וצילם צילומים יפהפיים של הנוף ואת החברים הסובבים אותו. התגייס לחיל אוויר, לקורס טייס ומשלא סיים עבר לשריון. שניהם היו צעירים ממני. תלי, הגדול מביניהם, השלים שנת לימודים ראשונה בלימודי הנדסת חשמל בטכניון. תלי אהב לטייל, היה פעיל בחברת הילדים, אהב לעזור לחבריו ואהב מאוד את חברתו דורית. תלי עבר לפני אשי את המסלול מקורס טייס לשריון.
בילדותנו היו שניהם חברים טובים ששיחקו יחד, ושיתפו איתם גם את שרי, ילד שגדל בקיבוץ ובא לביתנו בהחלטת הוריי. אבינו, דוב, איש יקר, מסור ואוהב, חלה ונפטר שנים אחדות אחריהם. אימנו היקרה חיה, אישה מאמינה, חייתה באצילות ובגבורה עוד שלושים שנה אחרי מותם.
אשי אחי נקרא לרדת לתעלה ימים אחדים לפני פרוץ מלחמת יום כיפור, בשל ידיעות מודיעיניות על הכנות בגזרה המצרית. בין הקרבות, שמענו אחר כך, טרח להשקות במים חייל מצרי פצוע. אשי שהיה מפקד טנק בגדוד 79 פלוגה ח' נשרט ונפצע ליד עינו, החליף שלושה טנקים, תפס את מקום המ"פ שהשתתק ונדם אף הוא. תיאור מפורט של מהלך הקרב על פי תמלול הקשר נמצא בספרו של ברטי אוחיון "נשארנו שם". תלי נקרא לצבא עם גיוס המילואים, נפרד מחברתו תוך ציפייה להיפגש שוב בקרוב מאוד. בתחילת המלחמה עוד הגיעו גלויות מהם, אחר פסקו. בתחילה ישבו שבויים במצרים, עוד הייתה תקווה. אחר חזרו השבויים ותלי ואשי לא היו ביניהם.
סיור שקיים הצבא למשפחות הנעדרים מהקרבות על שפת תעלת סואץ שם לחמו שניהם בקרב במקום שנקרא "החווה הסינית" הבהיר שמי שלא שב, לא ישוב מחולות המדבר. אחרי חודשים נוספים הם נתגלו, והובאו לקבורה יחד, זה לצד זה, בבית הקברות במשמר השרון, ב-9 למאי 1974.
בסרט התיעודי "וילכו שניהם יחדיו" שהפיק הערוץ הראשון של הטלוויזיה הישראלית בבימוי אייל תבור נכלל קטע שצילמתי על שפת התעלה באותו סיור. הסרט הועלה ליוטיוב וניתן לראותו שם וגם דרך הקישור באתרי חטיבה 14 וגדוד 79.
בספר "לא נחדל" של אלוף במיל. אמנון רשף, מח"ט חטיבה 14 במלחמת יום הכפורים, יש מפה של מיקום הכוחות, גדוד 79 על שפת התעלה, קצת צפונה ל"חווה הסינית", וגדוד 407 בו לחם תלי, שסופח מחטיבה 600 לחטיבה 14, ממוקם דרומה משם, בצומת הצירים טרטור-לקסיקון. הם מצאו את מותם קילומטרים ספורים ושעות אחדות זה מזה. באחד הצילומים שצילם אשי מצאתי צילום בשחור-לבן של תעלת סואץ. צילום זה והסיור שקיימנו היוו השראה לציור שציירתי "תעלת סואץ אוקטובר 1973" ואני מציגה כאן לפניכם.
בעקבות החשיפות לאחרונה על מה ידעו ולא ידעו קובעי המדיניות לפני אותה מלחמה, אני נשאלת מה החשיפות האלו עושות לי. תשובתי היא, שאין ביכולת החשיפות לשנות את העבר. אבל כן חשוב לדעתי שקובעי המדיניות ישכילו לעשות היום כול מה שניתן כדי למנוע את ההרוגים שיהיו במלחמה הבאה. עד כאן. להלן אקרא שיר שכתבתי בשנה שעברה.
פני אחי וקולם
מאת יונה סידרר
מָה אֲנִי רוֹאָה בִּפְנֵיהֶם
מָה אֲנִי רוֹאָה בְּפָנַי בַמַרְאָה
הִשְתַקְפוּת שֶל פְּנֵיהֶם
שְפַתַיִם, חִיוּך, עֵינַיִם, שֵיעָר,
דוֹמִים, לׄא- דוֹמִים
יָפִים כְּשַחְקָנֵי קוֹלנוֹעַ.
מָה אֲנִי שוֹמַעַת בְּקוֹלָם
אַשִי מְחַקֶּה אֶת הַלָּמֶד הָרַכָּה
שֶל אִמָא, פַּזָ'לְ'סְטָה,
תָּלי מְְחַיֵיך, עוֹנֶה בְמִלָּה אַחַת
עַל שְאֵלָתִי.
מַה הַחֶסֶר בְּאוֹבְדָנַַם
שֶקַיָים אַחֲרֵי אַרְבָּעִים וְאַרְבַּע שָנִים
מה הָיוּ אוֹמְרִים הַיּוֹם
מה הָיוּ עוֹשִים הַיּוֹם
אֵיךְ הָיוּ נִרְאִים הַיּוֹם
שְאֵלוֹת נִישָאוֹת בַּחַלָל
שֶאֵין לָהֶן מַעֲנה.
מָה אֲחַי, מַה פְּנֵיהֶם
מַה קוֹלָם
נִרְאִים וְאֵינָם נִשְמָעִים.
יונה סידרר 18.10.2017 ערב סוכות תשע"ח
אשר סידרר נפתלי סידרר