40 שנה אחרי המלחמה: מבצע מיוחד להצלת 'טנק הצוערים'

אלעד לביא, אט"ל אתר דובר צה"ל, 13 בספטמבר 2013 14.09.2013 09:25
צילום: יסמין דר, אט"ל

צילום: יסמין דר, אט"ל


4 בוגרי הפנימייה הצבאית בחיפה נפלו כצוות בחווה הסינית. כשנמצא הטנק שלהם, הוא הפך לאנדרטה ללא גישה, עד שהגיע דור חדש לפנימייה. סיפור על קשר בין-דורי, הנצחה ייחודית ומבצע הנדסי יוצא דופן



המורשת של הפנימייה הצבאית לפיקוד בחיפה מלאה בלוחמים ומפקדי עבר; מפקדים בכירים, שבמסגרת לימודיהם בפנימייה ירו בפעם הראשונה בנשק כבר בגיל 15, ומשגדלו נהיו למפקדים בכירים, שבשעת הצורך קיבלו את ההחלטות הקשות ביותר והכריעו את גורלה של המדינה. חלקם מצאו עצמם מוסרים את חייהם בתפקיד.

לכן מתכנסת המועצה להנצחה ומורשת בפנימייה הצבאית, אשר מורכבת, כמו שאר הוועדות בפנימייה- מנציגיי השוחרים. בניהולו של מפקד הפנימייה, סא"ל ליאור גרוס, הם מחליטים כיצד יש להנציח את מורשת הפנימייה ואת חלליה. בכל שנה נבחר חלל אחד שלמד בעברו בפנימייה הצבאית, ואת שמו ופועלו מזכירים במהלך טקסי יום הזיכרון של אותה שנה.

המועצה שמתכנסת בחודש אוקטובר של שנת 2013 עמוסה בסיפורי גבורה ומורשת רבים: כל כך הרבה קרבות היסטוריים מילאו את מלחמת יום כיפור, אותה יציינו בחודש זה, וכל כך הרבה שוחרי עבר נפלו בזמן שירותם הצבאי, כך שהבחירה הייתה נראית כמעט בלתי אפשרית. חוסר המוסכמות שאפיין את המועצה התפוגג כשאחד החניכים החברים בוועדה הציע להנציח את הסיפור על טנק הצוערים.

40 שנה אחרי המלחמה: מבצע מיוחד להצלת 'טנק הצוערים'

ארבעת הצוערים - ישעיהו בן דב, ברוך ליסיצקי, יורם גור ונמרוד גזית - התחברו בימיהם כשוחרים בפנימייה הצבאית. הם התגייסו יחד לחיל השריון בנובמבר של שנת 1972, וסיימו יחדיו גם  את קורס מפקדי הטנקים כשלאחריו יצאו לבה"ד 1, בכוונה להמשיך בשירות הצבאי כקצינים בחיל. בשלביו המוקדמים של הקורס פרצה מלחמת יום הכיפורים. הם חברו לטנק מסוג מג"ח ולחמו בו בחזית בסיני, כחלק מגדוד 79 של חטיבה 14. מכיוון שארבעתם היו מפקדי טנקים, היו מבצעים ביניהם סבבים על מילוי כל תפקיד בטנק - כך שכל אחד מארבעת הצוערים פעל גם כנהג, גם כתותחן, גם כטען וגם פיקד על כולם יחד. הטנק כונה בקשר הצבאי "טנק הצוערים", ובכל החטיבה ידעו על הגבורה שהפגינו, ועל הצלחתם בהשמדת טנקי אויב רבים.

הצוות הועבר לסייע בקרב על החווה הסינית, מקרבות השריון הקשים ביותר שכוחות צה"ל לחמו בהם. בקרב, במדבריות הסמוכים לאגם המר הגדול, ספגו כוחות צה"ל אש רבה, וטנקים בודדים נשארו במערכה. בליל ה-15 באוקטובר התקבלה קריאת מצוקה מהטנק. פגיעה ישירה פצעה את אנשי הצוות. הקריאה נשלחה בשיאו של הקרב, בין תופת הפיצוצים, ולא הייתה יכולת להיענות לקריאתם.

על פי דיווחים, הארבעה נמלטו מן הטנק ויצאו להילחם עם נשקיהם האישיים. הקשר עם הצוות אבד, וארבעת הצוערים הוכרזו מתים. הם נמצאו רק המלחמה, כששרידי גופותיהם התגלו בחולות סיני. סיבת המוות של ארבעתם עדיין לא ידועה - לא הצבא המצרי ולא השבטים הבדואים באזור לקחו אחריות - אך בזכות אומץ ליבם ופעולותיהם במלחמה הועלו לדרגות סג"ם, וקיבלו את צל"ש הרמטכ"ל.

האנדרטה להנצחת הבנים מחוץ לתחום המשפחות

בפנימייה הצבאית, 40 שנה לאחר מכן, הבחירה בסיפור טנק הצוערים הביאה לספקות והתלבטויות. "מעולם לא ביצענו הנצחה של ארבעה חללים ביחד באותה שנה", מסביר מפקד הפנימייה, סא"ל ליאור גרוס. "הנצחה של 4 חללים - ו-4 משפחות שכולות, שאת זיכרון יקירם נעלה על אותה במה. ראינו את זה כמה שיכול להוביל לתהליך מאוד מבלבל בעתיד, שעלול אף לפגוע בכבוד החללים".

אך לאחר הפצרות רבות מטעם השוחרים, סיפורו של טנק הצוערים נבחר. שני סופר, תומר רוזנבלט, אריאל פלמה וירדן פרץ הם ארבעה שוחרים בפלוגת "חץ", הפלוגה הבוגרת של הפנימייה, אשר מובילים את פרוייקט ההנצחה. כל אחד מהם יצר את הקשר הראשוני עם אחת מהמשפחות השכולות. דרך מפגשים קבועים שהם נוהגים לעשות בבתי הקרובים לאורך השנה הם למדו את התמונה בצורה שלמה ככל הניתן. הביקורים בבתי המשפחות, המפגשים עם האנשים שהיו קרובים אליהם יותר מכל והעלייה לקבר החלל הראו להם את ההשפעה הגדולה של חייל שנופל בקרב, ושגם 40 השנים שעברו מאז הפעם האחרונה בה נראה, לא מקלות על הכאב.

"באחד מהביקורים הרבים שלי אצל שרה בלמס (אחותו של סג"ם ישעיהו בן-דוב ז"ל) היא שיתפה אותי בכאב שלה, כאב אותו לא העזה לשתף עם אף אחד", מספרת השוחרת שני סופר. "לא תמיד היה קל לשכנע את המשפחות לספר על הקרוב שנפל. אחרי פעמים רבות שביקרתי אצל אחותו פיתחתי עמה קשר כל כך חזק, שהיא העזה לחלוק איתי סיפורים שלא חלקה עם איש מעולם. באחד מאותם הביקורים היא סיפרה לי על הטנק".

40 שנה אחרי המלחמה: מבצע מיוחד להצלת 'טנק הצוערים'

בין עשרות הסיפורים שחלקו המשפחות השכולות בלטה טענה זהה: טנק הצוערים -  המקום הידוע האחרון בו נמצאו ארבעת הצוערים - נמצא בתוך שטח צבאי ללא כל גישה למשפחות.

כששרידי הטנק נמצאו אי שם בחולות סיני, ללא כל זכר מחברי הצוות שלחמו בתוכו, הוא הוחזר לשטח ישראל. האלוף לשעבר יוחנן גור, אביו של סג"ם יורם גור ז"ל, היה בין חברי המשלחת שמצאה אותו, וביוזמתו הוא הובא לבסיס מצל"ח (מרכז ציוד הלחימה והחלפים) בצריפין, שם הוצב כאנדרטה לזכר הנופלים. את סביבת האנדרטה מעטרים לוחות אבן עם שמות הנופלים.

אך את האנדרטה לבניהם נבצר מן המשפחות לראות, משום שלא הייתה ביכולתם להיכנס לתוך הבסיס הצבאי. "שרה רצתה לראות את הדבר האחרון שנשאר מהיקיר שלה, וכאב לה מאוד מחוסר היכולת שלה לבקר את הטנק", מציינת השוחרת סופר. ארבעת השוחרים מחליטים כי מקומו הראוי של הטנק אינו בשטח מצל"ח, אלא בתוך כותלי הפנימייה הצבאית, שם הוא יהווה סמל לגבורה ואומץ לשוחרים שילמדו בעתיד בה. בנוסף, אם יימצא בתוך שטח הפנימייה, יוכלו משפחות ארבעת הצוערים לבקרו בכל עת שיחפצו.

"ברגע שעלה הצורך להעביר את הטנק, קיבלתי מיד פנייה מהחניכים", מעיד מפקד הפנימייה. "הסכמתי לנסות, בתנאי שנקבל הסכמה מלאה של כל המשפחות, ובתנאי שהוא יוצב כראוי בשטח הפנימייה". לאחר שסא"ל גרוס מוודא כי כולם שותפים למטרה אחת, הוא פונה לחברי עמותת הבוגרים של הפנימייה הצבאית, והם רותמים את מירב המאמצים ביכולתם לקדם את הפרויקט; סבב של התכתבויות ואישורים בין חברי העמותה, לגורמים בכירים בצה"ל ובמשרד הביטחון, אשר מטרתם לאפשר את העברתו של הטנק בהקדם האפשרי.

הפרויקט התחיל לצבור תאוצה כשהוא מגיע עד לראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, האלוף קובי ברק, בעת ביקורו בפנימייה. האלוף, שבתפקידיו הקודמים שירת בחטיבות שריון, מוצא לנכון לקחת את העתקת הטנק כמשימה אט"לית. הוא קובע כי הפרויקט יבוצע במימון אט"ל ובאמצעות גורמיו, ובלוח הזמנים הקצר ביותר שניתן לביצוע.

הסתכלנו אחד על השני ואמרנו: "הטנק חוזר הבייתה"

"כשבדקנו את המצב של הטנק, ומה יידרש כדי להעבירו, גילינו מורכבות רבה מבחינה הנדסית", מסביר ראש ענף בינוי באט"ל, סא"ל איציק אורון, האמון על אפיון הדרישות בפרויקט מטעם האגף. "40 השנים שטנק המג"ח עמד במצל"ח הביא אותו למצב של שחיקה: המתכת ממנה הוא היה עשוי לא הייתה עומדת בעומס נוסף. כל תזוזה לא נכונה של הטנק הייתה יכולה להרוס אותו. הערכת הזמנים שביצענו בהתחלה עמדה על כחצי שנה". אך בישיבות שנעשות בנושא קורא האלוף בעצמו לצמצם את לוח הזמנים, כשמועד הסיום נקבע לחודש יוני - כלומר, ניתן קצת יותר מחודשיים כדי להעביר את הטנק ממצל"ח לפנימייה בחיפה. לשם כך מתגייסים גורמים רבים מאט"ל כדי לסייע בהעתקת הטנק: מומחים ממרכז השיקום והאחזקה, האחראים על תחזוקת הרק"ם הצבאי, וגורמים נוספים מחט"ל (החטיבה הטכנולוגית ליבשה) מבצעים חיזוקים במבנה הטנק ומתכנים את העברתו תוך כדי שמירה על מצבו הנוכחי; מרכז ההובלה מנדב את משאית התובלה הכבדה, ואיתה את הנהג המיומן ביותר שמסוגל לבצע את המשימה; במצל"ח מארגנים את כל האישורים וההכנות, ונפרדים מהטנק בפעם האחרונה בדרכו לביתו החדש.

"התפלאנו מהמוכנות של כל הגורמים לשתף פעולה עם הפרויקט, שבתחילת דרכו נשמע כמעט אבסורדי", מעידה רס"ן שושי רייז, רמ"ד בינוי באט"ל. רייז מפקחת על התקדמות הפרוייקט מתחילתו ועד סופו, והופכת קו צריפין-חיפה למסלול כמעט קבוע. "זה היה קשה, אבל כשרואים את התוצאה הסופית מבינים שזה שווה את זה".

ב-18 ביוני נחסמות לתנועה הכבישים הראשיים סביב הפנימייה הצבאית, שעה שטנק הצוערים עושה את דרכו הישר ממרכז הארץ על משאית התובלה הכבדה. מבחינת השוחרים הבאת הטנק היא לא פחות מיום חג, וגם המשפחות מוזמנות כדי לציין את האירוע יוצא הדופן. "בסביבות מאי קיבלנו את האישור הסופי, שהטנק אכן הולך להגיע לפנימייה", מספר שוחר אריאל פלמה. "הסתכלנו אחד על השני ואמרנו בשמחה גדולה - 'הטנק חוזר הבייתה'".

40 שנה אחרי המלחמה: מבצע מיוחד להצלת 'טנק הצוערים'

ארבעת השוחרים שהובילו את היוזמה. שני סופר, תומר רוזנבלט, אריאל פלמה וירדן פרץ

השמועה על חזרת הטנק הבייתה מתפזרת במהירות בין כל הפלוגות, ותוך מספר דקות הם מתאספות להתקהלות גדולה מול השער הראשי של הפנימייה. כשלבסוף הוא חוצה את השער הראשי, יראת הכבוד שמקבל מזכה אותו במעמד של מעין סלב מקומי. "הסתכלתי על פאלמה, ושנינו פשוט התחלנו להתפקע מצחוק", מעיד שוחר תומר רוזנבלט. "פתאום הבנו שאשכרה הבאנו טנק".

על פי דרישתו של מפקד הפנימייה, הטנק מוצב על אנדרטה מפוארת יותר מזו במצל"ח. הפעם הוא מעוטר בספסלים, בגינה ובתאורת נוי לנוחות המבקרים. ב-22 ביולי הפנימייה ערכה טקס חניכה מפואר, ומזמינה את כל הגורמים המעורבים בדבר להתרשם מיצירת המופת, שלקחה 40 שנה להיבנות.

"כשראיתי את הטנק מובל לפנימייה, ממש יכולתי לשמוע אותם מסתובבים סביבו", מספר אהוד רמם, חבר ילדות של ארבעת הצוערים שלחם איתם בחווה, במהלך הטקס. "יכולתי לשמוע אותם מתווכחים על חלוקת התפקידים בטנק, ואת בקשת העזרה שלהם בקשר אשר מהדהדת בליבי עד היום. לטעמי, אין מקום מתאים יותר להציב את הטנק, שמציג את סיפור הגבורה שקרה בו באוקטובר 1973, מאשר היכן שהוא מוצב כעת".

רס"ן רייז מביטה על הטנק בגאווה - בזאת הסתיים פרוייקט שונה מעבודתה הרגילה, אך אחד המאתגרים והמספקים בהם השתתפה. היא פונה לבחון את המתרחש בצידה השני של הפנימייה: ענף הבינוי מתכנן הרחבה משמעותית במבני הפנימייה, שתאפשר לאכלס ולהכשיר יותר שוחרים. בנתיים שני, תומר, אריאל וירדן עוזבים את כותלי הפנימייה מתחילים את שירותם במסגרת הצבאית. "אנחנו לא באים בגישה של 'עשינו משהו'", טוען ירדן. "הכוונה היא להתגייס ולשרת את המדינה בדיוק כמו כל אחד אחר". הם מתכוונים לשרת בתפקידים פיקודיים ביחידות המובחרות ביותר, ומתכוונים להעביר לפקודיהם את אותם ערכים שהוקירו בפנימייה, מהמשפחות השכולות ומהסיפור של טנק הצוערים.

 

מקור הכתבה



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה

 הקמת האתר וניהולו ע"י עפר דרורי