ביקורת לספר: "החווה הסינית" מאת אילן כפיר

רמי מתן 30.08.2012 23:56
ביקורת לספר: "החווה הסינית" מאת אילן כפיר


הספר מתייחס בין היתר ללחימת חטיבה 14 על יחידותיה השונות



בימים אלו יצא לאור ספר חדש המתאר פעם ראשונה את לחימת חטיבה 14 ב"חווה הסינית" בין התאריכים 15-18 לאוקטובר.
המחבר, אילן כפיר, צנחן בחטיבה שצלחה את התעלה באותו לילה בסירות הגומי ובעצמו צלח בסירה השישית את התעלה עם פלוגת החה"ן של החטיבה, מתאר בצורה טובה ומעוררת סקרנות את מהלכי הקרבות ואת הסיפורים האישיים.
הספר עושה צדק היסטורי עם החטיבה וגדוד 79.

ברור לנו שלא היה אפשרי להכניס את כל הפרטים וכל הסיפורים האישיים ויהיה מי שיטען ובצדק מבחינתו שיחידה זו או אחרת נחשפה יותר לעומת יחידה אחרת, או שאנשים מסוימים נחשפו יותר מהאחרים.

בכל מקרה, הספר לטעמי מביא לקורא בצורה ברורה טובה ואמיתית את חלקה של החטיבה וגדוד 79 בתוכה. את האמת ההיסטורית שחטיבה 14 וגדוד 79 בראשה כבשו את ה"חווה הסינית" וגרמו למפנה ההיסטורי במלחמה בכף שכבשו וטיהרו את מרחב ה"חווה הסינית" ו"אמיר" מ-15 לאוקטובר ועד ל-18 בו ואפשרו ליחידת צנחנים מילואים 247 של דני מט וחטיבת טנקים מילואים 421 של חיים ארז, לצלוח את התעלה ובכך לשנות את פני המלחמה ולהעביר את כובד המשקל לגדה המערבית "ארץ גושן".

בקרב השתתפו 9 מסגרות גדודיות של שריון וחי"ר ויחידות עצמאיות נוספות. הקרב היה מסובך מורכב ותבע מכולם מפקדים וחיילים תעצומות נפש, אומץ, נחישות ורמה מקצועית גבוהה. על כל אלה פיקד אמנון רשף ששלט בכוחות לכל אורך הלילה ושאר הימים, הפגין מנהיגות וקור רוח במצבים הקשים, השרה ביטחון בחיילים והמפקדים, ניהל את הקרב מתוך הקרב עצמו ולא ממפקדה וגילה אומץ לב אישי.

סיפורו של גדוד הצנחנים 890 מופיע בספר בפירוט רב ומתאר את קרב החילוץ הקשה שהגדוד בצע. אינני רוצה לקלקל לקורא אבל ברור לכל, ואילן מביא זאת בבהירות שהקרב, של 890 לא השפיע ולא שינה בכלום את מהלך המלחמה ולא פתח את הצירים כפי שקיבל כמשימה ברורה. אין חולק על כך שלוחמי הצנחנים של 890 לחמו בגבורה ורבים מהם נהרגו ונפצעו אך מפקדיהם והמג"ד בראשם לא ביצעו את המשימה ולא חילצו את כל פצועיהם משדה הקרב. פצועים אלו חולצו לבסוף על ידי השריונרים, לעומתם לוחמי ומפקדי גדוד 79 לחמו בגבורה רבה איבדו לוחמים רבים אבל כן ביצעו את המשימה וכן חילצו את כל הפצועים.

תודה גדולה לאילן כפיר ולכל העוסקים במלאכה.

הספר מצטרף לספרו של עופר דרורי "פלוגה י' בסופה" המספר את לחימת פלוגה י' בגזרה הצפונית, מצטרף לספרו של ברטי אוחיון "נשארנו שם" המספר את לחימת גדוד 79 במלחמה ומצטרף לסיפרו של יאיר ליטביץ "צ817831" המספר את סיפורו האישי בגדוד 87 ו-79. כל זאת בנוסף לספרים אחרים שנכתבו שלא על ידי לוחמי הגדוד. גדוד אחד - שלושה ספרים.

קרב החווה הסינית הוא קרב של חטיבה 14 על כל גדודיה ויחידותיה וכמובן שכולם נטלו בו חלק בצורה זו או אחרת.

גדוד הסיור 87 שלחם בגבורה בצומת טרטור לקסיקון והשמיד את מרבית האויב, גדוד 184 שנפגע קשה באותה צומת הגיע עד ציר שיק והמשיך להילחם עד הבוקר בגבורה יוצאת דופן, גדוד 407 על כל פלוגותיו שניסה מספר פעמים לפתוח את צומת טרטור לקסיקון תוך גילויי גבורה, גדוד 79 שפרץ את המערך המצרי עד ציר אושה והמשיך להילחם בשיק תוך שהוא סופג אבידות כבדות לחימתו מלווה במעשי גבורה ואומץ אישי. גדוד 424 שקד שהגיע בזחלמים ישנים וספג אבידות כבדות בציר נחלה, גדוד 582 מוותיקי הצנחנים שניסה לפתוח את ציר טרטור וספג מספר רב של אבידות ,כח שמוליק שכלל שתי פלוגות צנחנים סדירות שצורפו לחטיבה עסק כל הלילה בפינוי פצועים, כח צוערי בה"ד1 עסק גם הוא בלילה קשה זה בחילוץ נפגעים. פלוגתו של יוחי גלעד מ421  שהובילה ואבטחה את הצנחנים הצולחים, גדוד 599 מחטיבה 421 וגדוד 409 מחטיבה 600 שנסו לפנות בוקר לפרץ את ציר טרטור.

כל היחידות הללו על לוחמיהם ומפקדיהם הם אלו שלחמו, הכניעו את האויב והצליחו בכוחות משותפים להביא לכך שהמשימה בוצעה וכוחות צה"ל צלחו עוד באותו לילה את התעלה.


חברי היקרים הספר מאד מומלץ.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה

 הקמת האתר וניהולו ע"י עפר דרורי